Jedzenie nie musi być nudne

Już od starożytności ludzie przywiązywali dużą uwagę do wyglądu potraw. Wymyślne dania miały nie tylko zachwycać smakiem, ale także cieszyć oko uczestnika uczty. Przyozdabianie i serwowanie posiłków w ciekawy sposób stało się swego rodzaju sztuką. Czynność jedzenia była wręcz celebrowana. Spożywanie potraw stało się źródłem pozytywnych emocji – rozluźniało i wywoływało uczucie zadowolenia.
W dzisiejszych czasach ciągle za czymś gonimy, nie mamy na nic czasu, jesteśmy pochłonięci pracą, nauką i codziennymi obowiązkami. Jest to często przyczyną sięgania po „niezdrowe” i łatwo dostępne produkty.
Piątoklasiści wiedzą już jak ważne jest spożywanie zbilansowanych posiłków, bogatych w białko, tłuszcze, węglowodany z dużą ilością witamin i mikroelementów. Dbają by potrawy były pomysłowo, kolorowo, pięknie podane. Wiadomo, że „jedzenie oczami” jest równie przyjemne jak jedzenie właściwe.
Oto pomysły uczniów klas piątych na niebanalne dania. Myślę, że wielu z nas zainspirują.
opracowanie: Aldona Kwiecińska